1. Rensa ogräs
Om du rensar ogräs tidigt på våren så ligger du steget före och får bort ogräset innan det blommar och släpper frön. Under våren när marken är fuktig är det även lätt att få upp ogräset ur jorden. Ogräset rensas inte enbart för att det ska se snyggt ut, man vill inte heller att de växter vi planterat ska få konkurrens om ljus, vatten och näring.
2. Plantera
I de största delarna av landet börjar planteringssäsongen nu i april. De flesta sorters perenner, buskar och träd kan planteras nu och plantskolorna börjar fyllas med växter. Tänk efter bara innan du åker till plantskolan så att du har en plan för vad du ska köpa. Behöver du hjälp att hitta växter som passar just hos dig, hör bara av dig. Kanske det viktigaste av allt, glöm inte att vattna när du väl har planterat.
3. Fåglarna
Bra att tänka på att ha en trädgård som bjuder in fågellivet med träd och snåriga buskage. Fåglarna bidrar inte bara med härlig sång,utan de är effektiva trädgårdsdrängar. Småfåglar är världsmästare i skadedjursbekämpning. För att mätta småttingarna i boet går det åt tusentals bladlöss och larver. Har du inte redan en fågelholk så tycker jag att du ska skaffa en.
4. Klipp ner perenner
Klipp ner vissna perenner och lyft försiktigt på vintertäckningen på de växter som du skyddat lite extra. Det bästa är att klippa ner det vissna i centimeterstora bitar och låta det ligga kvar i rabatten. Det tar mikrolivet hand om och det ger näring åt rabatten.
5. Beskär lavendel och rosor
Om du inte redan klippt ner lavendeln så är det bra att göra det nu. Lämna ungefär en tredjedel till en fjärdedel av busken kvar. En lavendel som lämnas oklippt blir med tiden risig och blommar sämre.
Klipp rabattrosor till mellan 15 och 30 cm över marken. Busk- och klätterrosor gallras ur och klipps till snygg form. Viktigt att använda en vass sekatör det ska bli snygga snittytor så man inte skadar grenarna!