Trädgårdsdesign - Att göra i trädgården - Juni

Siiri
9 juni 2020
Trädgårdsdesign - Allium

Helt galet att det redan gått över en vecka av juni. Tiden bara rusar iväg och det är helt fantastiskt med allt som grönskar och blommar. Man får inte glömma att stanna upp och njuta av det. Här kommer några tips kring vad som kan vara bra att göra i trädgården i juni:

1. Plantera

Juni är en riktigt bra månad för att plantera i trädgården. Trädgårdsbutikerna är fyllda av växter och växterna får god tid på sig att rota sig innan vintern. Det är bara viktigt att se till att vattna om det blir varmt och torrt. 

2. Vattna

Se till att vattna ordentligt när du vattnar så att det inte bara blir fuktigt uppe vid ytan, för det resulterar i att rötterna söker sig uppåt istället för neråt och blir känsligare för torka. Det är smart att passa på att vattna när det regnar, då tränger vattnet ner djupare och rötterna söker sig neråt.  Vattna helst på morgonen, då undviker du att locka fram sniglarna. Vattnar du på dagen dunstar upp till trettio procent av vattnet bort.

3. Stöd åt perenner

Vissa tunga och höga perenner kan behöva stöd, med fördel kan man sätta dit det tidigt under säsongen så kommer det att synas mindre när växten växer till sig. 

4. Klippa häck

Runt midsommar är en bra riktlinje för att klippa de flesta häckar. 

 5. Överblommade lökar

Frökapslarna på lökväxterna tar onödig kraft från löken, så knippsa av dem när löken blommar över. Härda gärna ut med den fula blasten så att den får vissna ned av sig självt, det gär näring åt löken. Om blasten inte döljs av nya växter kan du binda ihop den och försöka gömma den under något annat.

6. Klippa gräsmattan

Det är bra att klippa gräset ofta, men håll det gärna till ca 4–5 centimeter, då blir det torktåligt och slitstarkt.

Släng inte bort gräsklippet. Låt det antingen ligga kvar i gräset och tillföra näring åt gräsmattan eller lägg det som marktäckning i trädgårdslandet. Gräsklippet gödslar och minskar även på avdunstningen av vatten så du inte behöver vattna så mycket.

 7. Kupa potatisen

Kupa gärna potatisen två gånger för att förhindra att solljuset når potatisarna och gör dem gröna och oätliga. 

8. Krukväxter inne

Låt gärna krukväxterna inne få komma ut och njuta lite av sommaren de med. De flesta vill dock inte stå i direkt sol utan det bästa är i halvskugga. Men vänj dem först vid utomhusklimatet genom att lägga fiberduk över dem eller att ställa dem i skuggan de första dagarna. 

9. Sommarblommor i krukor

Den här tiden på året växer det så det knakar i krukor och balkonglådor, men det är viktigt att tillföra näring minst en gång i veckan till blommorna i krukor.

Plocka bort vissnade blad och blommor så kommer det nytt och växten lägger inte energin på att göra frön utan på nya bommor istället. 

10. Gör det trivsamt för fåglar och insekter

Fåglar och insekter i trädgården är dina bästa medhjälpare, de hjälper till att hålla dina växter friska. Fåglar sätter i sig mängder av insekter. Bin och humlor ökar och förbättrar skörden av frukt och bär. En trädgård med mångfald och lite äldre träd eller buskar ökar djurens trivsel. 

Ha en fortsatt bra dag och njut av den härliga sommaren som är framför oss.