Trädgårdsdesign - Att göra i trädgården - September

Siiri
14 september 2020

I september kan du passa på att njuta av de senblommande blommorna i trädgården och njuta av årets skörd. September är även en bra tid för plantering, delning och flytt av många perenner. Men det viktigaste av allt, se till att njuta av trädgården så länge det bara går. 

1. Skörda
Det mesta av de härliga pri,örerna från årets odlingar är säkert uppätna, men plocka gärna in det som fortfarande finns kvar. Ärtor och bönor kan man förvälla och sedan frysa in, lök bör hängas på tork innan förvaring för att få ett tjockare skal som tål lagring bättre. Allt som är ovan mark förutom kål bör skördas innan första frosten för att inte ta skada. 

Trädgårdsdesign - tomater

2. Oregano och citronmeliss
Om du inte vill ha oregano och citronmeliss i hela trädgården ska du se till att blomställningar klipps av, för de sprider sig mer än gärna.

3. Plantera nytt
En av de bästa månaderna för plantering är september. Jorden är fortfarande varm samtidigt som luften är fuktmättad och dagarna ofta klara. Med andra ord är det perfekt tid för att plantera perenner, buskar och träd. Även utbudet av växter är riktigt stort i plantskolorna.

4. Gräsmattan
Nu är det hög tid att höja klipphöjden på gräsklipparen. Det gör så att gräset håller sig grönare och klarar sig bättre under vintern. Gräsmattan fortsätter växa fram tills snön faller, därför behöver den gödsel även på hösten. Gödslet ska inte vara kväverikt då kväve främjar tillväxten. På hösten vill gräsmattan ha ett gödsel som innehåller fosfor (P), kalium (K) och spårämnen men inget eller ytterst litet kväve (N).

Trädgårdsdesign - gräsmatta

5. Beskärning av träd och buskar, JAS
JAS (juli, augusti, september) är de bästa månaderna för beskärning. Läs mer om detta i mina tidigare inlägg :-).

6. Samla frön
Det är väldigt spännande och lärorikt att så frön från egna växter. Ta en runda i trädgården och se vilka frön du kan hitta. Samla dem och lägg dem i kaffefilter och märk med växtens namn (om du vet namnet förstås :-)). Lägg sedan filtren med fröna på en rumstempererad och torr plats. Plantera till våren och se vad det blir av de egna fröna.

7. Plantera vårblommande lökar
Nu finns det gott om lökar att få tag på i handeln. Fundera på vad du saknade i våras och komplettera med det, eller fyll bara på :-). Köp gärna lökarna tidigt när de dyker upp i handeln och plantera dem så snart du kan, då håller lökarna bäst kvalitet. Plantera dem ungefär tre gånger så djupt som löken är hög. Gödsla i samband med plantering, gärna med benmjöl. Vattna sedan ordentligt efter planteringen och invänta våren.

Trädgårdsdesign - Allium

8. Lämna mat åt maskarna
Städa inte för mycket i trädgården under hösten. Lämna en del löv till maskarna både på gräsmattan och i rabatterna.  Maskarna drar ner löven under mark där de förmultnar och ger jorden det bästa tänkbara näringstillskottet. Det skyddar även växterna under vintern. 

9. Dahlior
Innan de första frostnätterna kommer är det dags att gräva upp dahliorna, men njut av dem så länge de blommar. När det är dags tar du upp knölarna och förvarar dem frostfritt. Blir det någon enstaka kall natt kan du skydda dem med fiberduk tillfälligt. 

Trädgårdsdesign - Dahlia

10. Pantera vitlök
Det är så enkelt att odla egen vitlök. Nu finns det lökar att köpa i plantskolorna. Tryck ner varje vitlöksklyfta ca 5 cm i marken, sedan är det klart. Till nästa höst är vitlöken klar för skörd. Det går även att skörda den tidigare under sommaren, men då har den ännu inte bildat klyftor, men smakar milt och gott. Det går bra att stoppa ner vitlök lite varstans i trädgården, bara det inte är för fuktigt. Inne bland andra växter kan vitlöken hjälpa till att hålla borta ohyra.

11. Rensa ogräs
Vill du underlätta för dig inför våren så är det bra att hålla undan ogräset nu på hösten. Ogräset som blir kvar och bildar frö eller övervintrar som rötter kommer att ha ett försprång i vår.

Njut nu av trädgården, hösten i trädgården är fantastisk!